Risk değerlendirmesi iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli aşamalarından birisidir. Risk değerlendirmesi bir işyerinde yaşanması muhtemel bütün rizikoların hesaplanmasını ve rizikolara karşı alınabilecek önlemleri kararlaştırmayı ifade etmektedir.
Risk değerlendirmesi ve sonuç değerlendirmesinin dayanağı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu maddeleridir. İşyerlerinde iş güvenliği kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarının rapor olarak sunulması da risk değerlendirmesi sürecinin parçasıdır.
Risk değerlendirmesi, ölçüm, kontrol ve araştırma çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetiminde yapılmaktadır. Bakanlık bu alandaki çalışmalarını yetkilendirdiği firmalarla birlikte yürütmekte, aynı zamanda denetim mekanizması olarak görev almaktadır. Dolayısıyla mekanizmada en tepe noktada bakanlık bulunmaktadır.
Risk Değerlendirmesi Tam Olarak Nedir?
Risk değerlendirmesi nedir sorusu iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının en fazla ilgilendiği konulardan birisidir. Çünkü bir iş yerinin güvenliğinin sağlanması o işyerindeki risklerin hesaplanması ve önlem alınmasıyla mümkündür. İş sektörüyle alakalı alınacak tedbirlere risk değerlendirmesi sonucuna göre karar verilmektedir.
İşyerlerinde her zaman tehlike vardır ve iş kazaları, meslek hastalıkları tehlikeler arasındadır. Bunların önlenmesi risk değerlendirmesi ile mümkün olabilmekte, profesyonelce yapılan risk değerlendirmesi iş güvenliğini sağlamakta büyük avantaj sunmaktadır.
Risk Analizi Nedir?
İşyeri sahiplerine, işverenlere OSGB firmalarının iş sağlığı ve güvenliği uzmanları çeşitli teknik detayları kısaca vermek zorundadır. Bunlardan birisi de risk analizinin ne olduğu meselesidir. En kısa tanımıyla risk analizi iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin çalışmaları kapsamında gerekli hazırlıkları işyerleriyle beraber yapması, risk değerlendirmesidir.
Risk analizinin deneyimli personeller tarafından işyerinin bütün şartları göz önüne alınarak yapılması hayati önem taşır. Risk analizi yaparken işyerinin ekonomik durumu, personel sayısı, çalışanlarının niteliği, iş koşulları gibi detayların çalışmaya dahil edilmesi gerekir. Çalışanların sağlığı her şeyden önemlidir ve risklerin analiz edilmesi çalışanların sağlığını korumayı sağlar.
Risk Analizi Hangi Yöntemlerle Yapılır?
Risk analizi bazı yöntemler kullanılarak yapılır ve bunlar bilimsel çalışmalarla kabul görerek uygulanır hale gelmiştir. Yüzlerce inceleme ve araştırmanın sonucunda en kapsayıcı risk analizi yöntemleri belirlenmiş, günümüz iş dünyasında da çalışmalar bu metotlarla devam ettirilmektedir.
Satem OSGB olarak yılların bilgi, birikim ve profesyonelliği ile iş ortaklarımız için en ideal metotları tespit etmek amacıyla farklı risk analizi yöntemlerinden istifade ediyoruz. Geçmişe yönelik beş yıllık kaza analizleri gerçekleştirirken X Tipi Matris Analiz Yöntemini kullanıyor, çalışma koşullarındaki neden sonuç ilişkisini incelerken L Tipi Matris Analiz Yönteminden yararlanıyoruz.
Muhtemel tehlikeli sonuçların çalışanlar üzerindeki muhtemel etkilerini Fine – Kinley Yöntemi ile analiz ederken hataların kaynaklarını analiz etmede Hata Ağacı analizini kullanıyoruz. Birim ve materyal arızalarının ortaya çıkardığı sonuçları ise FMEA Yöntemi ile analiz ediyoruz.
Ayrıca daha başka yaygın kullanılan risk analizi yöntemleri de vardır. Olursa Ne Olur Analizi (What If), Tehlike ve İşletebilme Analizi (HAZOP), İş Güvenlik Analizi (JSA), Olay Ağacı Analizi (ETA), Neden-Sonuç Analizi, Ön Tehlike Analizi (PHA) bunlar arasında en çok tercih edilenlerdir.
Risk Analizi Nasıl Yapılır?
İş sağlığı ve iş güvenliği hususunda pek çok bileşen vardır ve bunların her birisinin nasıl gerçekleştirileceğini bilmek gerekir. Risk analizinin nasıl yapılacağı da iş güvenliğiyle alakalı mutlaka bilinmesi gereken hususlardan birisidir.
Sigorta risk analizi, sigorta bakımından ortaya çıkması muhtemel risklerin incelenmesini ve iş kazaları sonunda sigorta bağlamında değerlendirilmesini ifade eder. İş yerinin risk analizi yapılırken detaylar da buna göre belirlenir.
Sigorta risk analizi iş güvenliği uzmanları ve sigorta temsilcileriyle beraber yapılır. Risk analizi sonunda ortaya çıkan rapor da sigorta konusunda bir uzman tarafından değerlendirilirse sonuç güvenilir olur.
İşyeri sahipleri dilerlerse iş güvenliği uzmanı ve sigorta alanında uzman birisiyle sigorta temsilcileri olmadan da bir ön inceleme yaptırarak maliyet, bütçe hesaplaması yapabilir. Şirketimiz bütün bu alanlarda tecrübeli iş güvenliği uzmanları ile birlikte destek vermektedir.